Znacaj Enzima

 

 

 

 

 

 

Enzimi su molekuli koji deluju kao katalizatori svih hemijskih reakcija u telu i neophodni su za održavanje života. Postoje dve osnovne kategorije : digestivni enzimi koji deluju u želudcu i razlažu hranu da bi se hranljive materije mogle apsorbovati, i metabolički ili sistemski enzimi čiji primarni posao počinje u krvotoku varenjem stranih otpadaka pre odlaska u telesna tkiva gde nastavlja obavljanje ove i drugih funkcija. Hronični nedostatak enzima slabi imuni sistem, doprinosi bolesti, i na kraju dovodi do bolesti poput kancera. Obe enzimske vrste se proizvode u telu, ali su takođe prisutne u sirovoj hrani i kroz suplementaciju. Za postizanje i održavanje optimalnog zdravlja, adekvatna upotreba oba vida njihovog unosa su važna.

Postoji preko 3000 vrsta enzima koji se proizvode u telu, pre svega od strane pankreasa, i ta proizvodnja se smanjuje kako starimo  Tri osnovna digestivna enzima su amilaze, lipaze i proteaze koji razlažu ugljene hidrate, masti i proteine. Pored toga, celuloza i laktoza razlažu vlakana u mlečne proizvode. Ovi enzimi rade u želudcu za vreme pred varenja, međutim, kada je hrana kuvana ili obrađena njeni enzimi su uništeni. Konzumiranje denaturisane hrane opterećuje telo u nastojanju da se obavi ceo proces pred varenja.

Usled nedovoljnog pred varenja, telo proizvodi veću količinu želudačne kiseline pokušavajući da izbalansira neravnotežu. To dovodi do refluksa kiseline, gorušice, gasova, nadutosti i pothranjenosti (čak i gojaznosti osoba, zbog nepotpunog varenja). Delimično svareni proteini istruliće u crevima formirajući toksične supstance. Kada ovi toksini jednom prodru u krvotok, oni slabe imuni sistem i doprinose nastanku mnogih ozbiljnih zdravstvenih problema pošto se akumuliraju u tkivima u celom telu. Konzumiranje sirove hrane, smanjivanje količina kuvane i obrađene hrane što je više moguće, temeljno žvakanje hrane koje je dobro da se aktiviraju enzimi u pljuvački, kao i redovna suplementacija enzima za varenje obroka pomoći će da se neutrališu posledice nedostatka enzima. Enzimima bogata hrana obezbeđuje njihovo kompletno varenje i ostavlja u telu zalihe enzima na raspolaganju za druge procese.

Upotpunjavanje rada enzima za varenje obavljaju metabolički enzimi koji olakšavaju praktično svaku hemijsku reakciju i ćelijsku funkciju u telu, uključujući čišćenje krvi i smanjenje upale u celom telu. Nedostatak se pojavljuje kada su metabolički enzimi preusmereni za potrebe varenja. Oslabljen imuni sistem zbog nedostatka enzima omogućava akumulaciju patogena (agensi koji su uzrok bolesti) i kancerogenih supstanci (materije koje izazivaju kancer), i prisutna je nesposobnost organizma da potisne rast ćelija raka.

Skoro svi patogeni, uključujući ćelije raka zaštićeni su proteinom, ili ” fibrinom “, koji otežava rad imunog sistema da ih identifikuje i uništi. Ovaj čvrst omotač može biti i do 15 puta deblji od membrane normalne ćelije Ovo je mesto gde su potrebni metabolički enzimi. Najveći deo ovih enzima su proteaze, ili ” proteolitski ” enzimi koji ubrzavaju razlaganje proteina. U dovoljnim količinama, oni vare zaštitnu fibroznu membranu i izlažu ćelije raka imunom sistemu.

Za više informacija posjetite   https://www.eistria.com