Vrste Magnezijuma

Magnezijum kao dodatak ishrani: 10 tipova Mg suplemenata

ODABRATI PREMA SEBI

Kao suplement, magnezijum je poznat po svojim izuzetnim svojstvima. Ipak, magnezijum kao dodatak ishrani razlikuje se u zavisnosti od kojih je sjedinjeno spojeno. Zato zavisno od potrebe organizma, svakoj od nas je potrebna drugačija kombinacija.

 

U ljudskom telu magnezijum učestvuje u više od 300 biohemijskih procesa, dok je njegova najvažnija zadatak proizvodnja energije što je važno za sve ćelijske funkcije i procese. Magnezijum pomaže pri održavanju normalnog rada mišića i nerva, srčanog ritma, zdravog imuniteta i jakih kostiju.

Problem koji se javlja uz ovaj važan mineral odnosi se na količinu koja se nalazi u našem telu, odnosno reč je o elementu čije su nivoe vrlo često niske kod ljudi i ne podržavaju optimalno funkcionisanje organizma.

Kao dodatak ishrani, najčešće se uzima u obliku pilula ili šumećih tableta i to u kombinaciji sa nekim vitaminima, kao sastavni deo multivitaminskih preparata, jer kao što bi molekul ne bi mogao ostati sam po sebi i trebalo bi da bude vezan za neku drugu molekulu kako bi bio stabilan. Ipak, svaki od njegovih verzija ti se drugačije upija dok bioraspoložive i terapijske vrednosti takođe variraju. Stoga, zavisno od potrebe organizma, svakom od nas je potreban drugačiji tip, tj. kombinacija.

Postoje još neke oblike i kombinacije magnezijuma, ali ovo su neke od najčešćih i najviše proučavanih. Magnezijum je svakako jedan od najvažnijih minerala potrebnih našem telu na kojem deluje blagotvorno i zaštitnički.

Prije njegovog korištenja potrebno je uzeti u obzir sve činjenice i odabrati onu vrstu suplementa koja vam najbolje odgovara kako bi se što bolje iskoristile sve prednosti koje magnezijum pruža.

Magnezijum citrat (Mg2 + ili kao E345)

Ovo je jedan od najčešćih oblika Mg na komercijalnom tržištu, vjerovatno zato što je jeftin i lako se upije. Vezan je uz limunsku kiselinu (u razmeri 1: 1) koja je mala laksativa i ova kombinacija pomaže kod zatvora, zbog čega predstavljaju najbolji izvor kod osoba sa intravenskim problemima. Ova vrsta se nalazi u mnogim dodacima ishrane i služi kao solidan izvor, dok se u medicini koristi kao slani laktativ koji čisti čove pre operacije ili kolonoskopije.

Magnezijum taurat

Ovo je više vrsta Mg koja će najviše pomoći osobama koje imaju kardiovaskularne bolesti i bolesti jer sprečava aritmiju i štiti srce od oštećenja nastalih nakon srčanog udara. Lako se upija i za razliku od prethodnog ne deluje kao laksativ. Magnezijum i taurin zajedno stabilizuju ćelijske membrane, usporavaju nervnomišće impulsa, snižavaju krvni pritisak, poboljšavaju kontrakcije srčanih mišića i djeluju protiv udisanja krvi i stvaranja tromboza.

Magnezijum malat (C4H4MgO5)

Ova manje korištena kombinacija je izvrstan dodatak ishrani kod osoba koje pate od hronične pojave, jer kao supstrat u ćelijskom energetskom ciklusu poboljšava proizvodnju ATP-a (adenozin-trifosfat, energetski molekul u kojem se nalazi energija koja nas pokreće). Preliminarna istraživanja pokazuju da pomaže u smanjenju bolova u mišićima kod osoba koje boluju od fibromijalgije.

Magnezijum glicinat (C4H8MgN2O4)

Reč je o magnezijumu koji je vezan uz aminosirćetnu kiselinu (glicin), koji je najjednostavniji među proteinskim aminokiselinama. Ovo je najbolji oblik Mg za korištenje u cilju postizanja mentalne opuštenosti i relaksacije, uspješnog smanjenja hronične boli i mišićne tenzije. Takođe, vrlo je malo verovatnoća da će izazvati dijareju, jer glicin aktivno prenosi kroz zidne cevi.