Artritis

Bolovi od Artritisa,

(značaj upotrebe Kurkume sa Kurkuminom 95% i Boswellije)

 

Artritis je stanje koje je uticalo na ljude od početka vremena. Simptomi obično počinju već od 40 godina za one koji su pogođeni i napreduju dok smo stariji. Pre dolaska savremenih farmaceutskih droga, oni koji su bili pogođeni arteritisom nisu uvek jednostavno patili bez bolova, a neki su koristili prirodne bilje kao lek za smanjenje bolova. Vekovima su ljudi okrenuli Turmeric i Boswellia, dva biljna dodatka koja mogu biti korisna prema studiji iz 2018. godine. 

“Artritis” dolazi iz grčke riječi arthron, što znači “zajedničko”, a latinski riječ je to, što znači “zapaljenje”. Artritis bukvalno prevede na “zapaljenje zgloba”. Uopšteno, postoje dve glavne vrste arterija – osteoartritis (~ 95%) i reumatoidni artritis (~ 5%). Ovaj članak će se fokusirati na osteoartritis, što je najčešći oblik.

 

Simptomi arteritisa: 

Bol u zglobovima

Zglobni otok 

Zglobna čvrstoća

Zglobni deformitet

Gubitak zajedničke funkcije

Konvencionalna terapija Većina lekara preporučuje NSAID (nesteroidna protivnetna lijeka) za arteritis. Ovi lekovi uključuju ibuprofen (Motrin, Advil), naproksen (Aleve, Naprosyn), diklofenak, indometacin i celekoksib (Celebrex). Dok je kratkoročno korisno, ovi lekovi povećavaju rizik od oboljenja kidne i srčanog udara kada se uzimaju u dugoročno.

Koristi se i acetaminophen (Tylenol, Paracetamol). Međutim, kada se uzima u dužem vremenskom periodu, on može staviti dodatni stres na liver i niže nivoe glutationa. Iz tog razloga, mnogi korisnici dopunjuju NAC ili N-acetil cistein kako bi pomogli u smanjenju stresa hetre.

Steroidni lekovi i narkotični lekovi mogu se takođe propisati za teške slučajeve.

Prirodni tretmani

Suplementi Kurkuma sa dodatkom Kurkumin 95% I Be Perina 5mg i Boswellia su evaluirani na studiji 2018. godine koja obuhvata 201 osobe, u rasponu od 40 do 70 godina, a sve s kolenom vezano za arteritis simptoma. U toku studije učesnici su uzeli ili turmeric, turmeric plus Boswellia, ili tablicu sa placebom (šećerom) koja je identično izgledala.