ALOE VERA

ALOE VERA: Uzgoj, primjena i recepti za eliksire i prirodnu kozmetiku

Aloe arborescens / Foto: Snježana Ivić

ALOE VERA: Uzgoj, primjena i recepti za eliksire i prirodnu kozmetiku

  1. siječnja 2016. LJEKOVITO BILJE

Drevna afrička biljka aloja, Aloe vera, o kojoj prvi zapisi postoje još na mezopotamskoj pločici iz 2200. godine prije Krista, danas je jedna od najpopularnijih biljaka zbog ljekovitih svojstava i široke primjene u kozmetičkoj industriji. Sa potražnjom na svjetskim tržištima stalno se povećavaju površine pod plantažama Aloe vere, ali lako ju je uzgajati i kod kuće, čak i kao sobnu lončanicu u stanu, pa pri ruci bude list koji se učas otrgne i otvori te položi na opečenu ili porezanu kožu.

Aloe vera u cvatu na Rabu / Foto: Marija Filipaj

Gelovi, sokovi, funkcionalna hrana i brojni ljekoviti pripravci sa Aloe verom dostupni su na tržištu, a ako želite konkurirati „big pharmi“ i sami spravljati pripravke od svoje kućne Aloe vere i to je moguće uz niz poznatih recepata. To će biti osobito korisno za kozmetičke pripravke, jer industrijski preparati koji navode sadržaj Aloe vere uglavnom nemaju više od 2%, a da bi Aloe bila djelatna treba je biti najmanje 25%. Kod kućnih pripravaka koji se rade za liječenje najpopularniji su recepti za napitak sa cikorijom, crnim vinom, medom i akoholom prema recepturi sv. Hildegarde ili ruskog ljekara Savinskog, o čijim efikasnostima u liječenju protiv najtežih bolesti kruže urbane legende i brojna osobna iskustva, koja međutim znanstveno nisu potvrđena, uz skepsu da dodavanje akohola vjerojatno uništava ljekovite supstance gela Aloa vere. Najpopularnije recepte prenijet ćemo i u ovom tekstu.

Povijesno se Aloe vera koristila izvana za povrede kože, a oralno kao laksativ. Danas se koristi kao narodni lijek za razne bolesti, primjerice astmu, epilepsiju, osteoartritis, psorijazu, opekline, posebno od sunca itd. Gel kojeg sadrži list Aloe često se koristi za oblog, a zeleni dio koji okružuje gel služi za proizvodnju lateksa koji se uzima oralno kao laksativ. Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je Aloe veru kao prirodni poboljšivač okusa hrane (engl. natural food flavouring).

Glavne vrijednosti Aloe od starog Egipta do danas

Za više informacija posjetite   https://www.eistria.com