Batat za Imunitet ,pamćenje i ostalo…

Jačanje imuniteta zdravom ishranom jedan je od načina da se zaštitimo od bolesti, evo zbnog čega nam je batat važan savezik na tom putu!

Batat ili slatki krompir jedna je od omiljenih zimskih namirnica, ima i brojna dobra dejstva na zdravlje. Od batata se mogu praviti i slana, i slatka jela, kao što su pite, a ovo su njegova blagotvorna dejstva!

Bogat vitaminima i vlaknima

Batat je najbolje ispeći zajedno sa korom, oko 200 grama tako ispečenog batata sadrži 180 kalorija, 4 grama proteina, 6,6 grama vlakana, ogromnu količinu vitamina A, više od polovine dnevne preporučene doze vitamina C.

Ima ih u raznim bojama, a narandžasti, inače i najčešći, bogat je i antioksidantima koji nas štite od slobodnih radikala.

Pomaže varenje

Zbog vlakana, i rastvorljivih i nerastvorljivih, batat olakšava varenje, naročito ako vas muči zatvor.

Dijeta bogata vlaknima povezana je sa dobrim varenjem i smanjenim rizikom od nastanka raka debelog creva.

Poboljšava vid

Batat sadrži mnogo beta-karotena, antioksidanta koji mu daje jarku boju, a koji telo pretvara u vitamin A, neophodan za stvaranje receptora za svetlost i dobar vid.

Dragocen je za funkcije mozga

Batat je bogat i antocijaninima, koji umanjuju upalne procese i štetu nastalu usled slobodnih radikala. To poboljšava pamćenje i učenje.

Jača imunitet

Vitamin A važan je i za zdravlje imunog sistema, a samo 200 grama batata ima ga više nego dovoljno da unesete dnevnu preporučenu dozu. Na taj način ojačaćete sluzokožu sistema za varenje, koja će se onda bolje boriti sa mikroorganizmima.