TAHEBO biljka br.1

Tahebo čaj u borbi protiv kandide i zapaljenja

Tahebo je poreklom iz Južne Amerike, gde se godinama koristi za lečenje širokog spektra stanja. Postoje izveštaji o medicinskim korišćenjima tahebo čaja iz 1873. godine. Tahebo, poznat i kao Tabebuia avellanedae, je drvo iz porodice Bignoniaceae sa izuzetno tvrdim drvetom; njegovo ime je portugalska reč za „luk“, što je odgovarajući termin jer je ovo drvo zapravo korišćeno od strane južnoameričkih Indijanaca za izradu lovačkih lukova a poznato je još pod nazivima Pau D’arco i Ipe roxo.

Kora drveta Pau D’arco  se koristi spolja i interno za lečenje artritisa, bolova, upale prostate, groznice, dizenterije, čireva i različitih karcinoma. Jedan od najlakših načina upotrebe taheba jeste konzumiranje čaja napravljenog od unutrašnje kore ili primene čaja direktno na kožu.

Drvo Tahebo
Drvo Tahebo

Tahebo je zimzeleno drvo čiji cvetovi su roze boje. Postoji skoro 100 vrsta taheba, ali samo nekoliko može da se pohvali visokim kvalitetom. Osim toga, potrebno je biti izuzetno vešt u sakupljanju da bi se odabrale najefikasnije vrste. Lekoviti deo drveta Pau D’arco je kora, posebno unutrašnja obloga kore, koja se zove phloem. Nažalost, mnoge kompanije koriste celu koru, koja takođe sadrži mrtvo drvo, a to naravno razređuje aktivnost materijala.

Naučnici su identifikovali dve aktivne hemikalije u tahebu i to su naftokinoni, tačnije lapahol i beta-lapahon. Ove hemikalije imaju moć da ubijaju bakterije, gljivice, viruse i parazite. One takođe beleže i anti-inflamatorna svojstva koja su važna u lečenju zdravstvenih stanja kao što je osteoartritis.

Za više informacija posjetite   https://www.eistria.com