Opravke na oštećenim DNK

DNK se nalazi unutar nukleusa skoro svake ćelije u ljudskom organizmu. DNK daje posebne instukcije za izgradnju proteina svakog tkiva i organa.Tokom života, neke ćelije imaju sposobnost da se kopiraju i da na taj način zamene stare nefunkcionalne ćelije novim. Replikacija zahteva sintezu novih DNK tako da ćerke ćelije takođe dobijaju putem DNK nacrte koji su potrebni za njihovu pravilnu funkcionalnost. DNK ljudskog organizma sadrži informacije sa oko 30000 različitih gena. Ćelijski mehanizam korišćen  za sintezu DNK je povremeno podložan greškama koje su potpuno neprimetne prilikom replikacije ćelija. Neke od ovih grešaka mogu dovesti do potpune disfunkcije tkiva i bolesti. Veoma je važno zadržati DNK zaštićnim i u dobrom radnom stanju. Drastična oštećenja DNK mogu da dovedu do nastanka kancera.

Oštećenja DNK organizma na dnevnom nivou mogu da dostignu i nekoliko miliona u toku dana i njihov uzrok nastanka može biti spoljašnji ili egzogeni ili unutrašnji endogeni. Promene na ćeliskom genomu mogu da generišu greške prilikom čitanja DNK.  Usled grešaka u čitanju dolazi do pogrešne izgradnje proteina. Ljudski organizam ima prirodni sistem reparacije genetskih grešaka, ali ako je delovanje unutrašnjeg ili spoljašnjeg faktora na gene previše agresivno ovi sitemi reparacije ne mogu da isprate i postignu ispraravku velikog broja grešaka.

DNK može biti napadnut nekim hemijskim mutogenom. Fizički izvori pre svega mogu biti radioaktivnog porekla u koje može biti uključeno i UV zračenje. Takođe jedan od izvora može biti i osiromašeni uranijum koji se sakuplja u i taloži u kostima, radijacija iz električnih uređaja poput mobilnih telefona i drugo.

Za više informacija posjetite   https://www.eistria.com