Laktoferin

Anti-kancerogeno svojstvo Laktoferina

Laktoferin je glikoprotein koji za sebe veže gvožđe i on potiče iz transferin porodice koja se pretežno može naći u produktima egzokrine žlezde. Prvi put je zabeležen 1929. godine od strane Sorensen-a i drugih. Oni su otkrili pojavu proteina, koji sadrži gvožđe, u kravljem mleku.

Ovaj protein je dalje proučavan 1960. godine, i okarakterisan kao sličan humanom serumu transferinu. Zapravo, njegov afinitet prema gvožđu je 300 puta veći od transferina. Etimologija Laktoferina ima korene u istoriji njegovog otkrića;

„lakto“ znači mleko na latinskom, dok „ferin“ znači vezivanje gvožđa.

Međutim, uprkos njegovom imenu, Laktoferin se ne nalazi isključivo u majčinom mleku. On je proizvod egzokrinih žlezda koje se mogu naći u raznim delovima ljudskog tela, kao što su respiratorni i sistem za varenje, između ostalih. Sistematski, takođe ga luče polimorfonuklearne ćelije. Njegova uloga nije ograničena samo na vezivanje gvožđa i homeostaze gvožđa.

Studije su istakle njegovu ulogu u pogledu imuniteta, odbrane od infekcija i zapaljenja, regulisanje ćeliskog rasta kao i diferencijacije i zaštite od razvitka raka i metastaza. Ova otkrića su pokazala da uloga Laktoferina ima veliki potencijal za terapiju protiv raka; njegovu prevenciju i lečenje.

Laktoferin i karcinogeneza

Karcinogeneza je višestepeni mutacioni proces koji može da potraje godinama pre nego što ćelija postane kancerogena. Proces nije jednostavan, ljudsko telo nije bespomoćno u borbi protiv kancerogeneze; dobro je opremljeno da otkrije i ubije mutirane ćelije. Mehanizam uključuje ekspresiju gena koji potiskuje tumor, aktivacuju prirodnih ćelija ubica, između ostalih mehanizama.

Razumevanje prirode karcinogeneze daje nam uvid u to da postoji dovoljno prilika da se umeša u ovaj proces, sprečavajući ili čak preokrećući proces same karcinogeneze. Godinama, kliničke studije uporno podržavaju pozitivnu vezu izmeću ishrane i zdravlja. Da bi se borilo protiv karcinogeneze, našem telu su potrebni resursi koji se mogu sintetizovati nasledno ili uzimati kroz hranu.

Telo dobija svoj izvor energije, mikronutriente iz hrane koju vari. S toga, logično je i empirijski uključiti u našu ishranu, antikancerogene agense, koji podržavaju i podstiču aktiviranje prirodnih odbrambenih mehanizama tela protiv karcinogeneze. Ovaj hemopreventivni agens mora bit jeftin i široko dostupan kako bi bio od koristi celoj populaciji.

Za više informacija posjetite   https://www.eistria.com