KANCER

Mastika lek iz drevne Grčke

22,80e

Mastične gume, prirodne smole sa drveta Pistacia lentiscus u Grčkoj tradicionalno koriste mediteranske kulture za podršku gastrointestinalnom zdravlju. Izvor Naturals Mastic Gum Extract podržava zdravu stomačnu podlogu i može pomoći u ublažavanju digestivnog bola i tegoba u zeludcu!

Novije studije koje su u toku daju značaja Mastiki u borbi protiv kancerogenih oboljenja!

Pročitaj više u tekstu ispod,korištene medicinske informacije sa sajta:www.artemisinin.rs

Dali Mastika pomaže kod stomačnih tegoba?

Mastika sa Hiosa je smola koja je postala popularna u nekim prehrambenim suplementima i gumama za žvakanje za koje se navodi da pomažu u ublažavanju raznih stomačnih tegoba. Mastika se dobija iz grma biljke koja je član porodice pistaća. Iako ova grmovita biljka raste širom mediteranske regije, ona koja se gaji na grčkom ostrvu Hios ima jedinstvenu osobinu. Iz nekog nepoznatog razloga, kada se kora grma zaseče, pojavljuju se male  „suze“ smole. Ta smola se sakuplja, pere i suši na suncu dok ne dobije boju slonovače.

 

Mastika se milenijumima žvaće u području Mediterana, a guma za žvakanje od mastike bila je popularna u drevnim rimskim i jevrejskim vremenima kao osveživač vazduha. Mastika se koristi kao začin u mnogim tradicionalnim grčkim jelima i pićima. Međutim, njena medicinska svojstva privlače sve više pažnje poslednjih godina.

 

Bol i neprijatnost u stomaku i gornjem delu gastrointestinalnog trakta predstavljaju značajan problem u mnogim delovima sveta. Funkcionalna dispepsija je medicinski izraz koji se koristi kada je bol nepoznatog porekla. Drugi uslovi kao što su Kronova bolest i sindrom iritabilnog creva sve više se prepoznaju. Iako na raspolaganju postoje konvencionalni lekovi za ublažavanje simptoma, mnogi od njih su ograničeni u efikasnosti ili imaju neželjene efekte. Stoga se povećava interesovanje za biljne lekove kako bi se ublažile bolesti stomaka.

 

Dokazi da Mastika pomaže

Mastika sa Hiosa prvi put je ispitivana u savremenim medicinskim istraživanjima kao tretman protiv čireva u želucu. Kliničko ispitivanje sprovedeno 80-tih godina prošlog veka otkrilo je da mastika pruža više olakšanja ljudima koji imaju čir na želucu nego plasibo. Ovo istraživanje je sprovedeno pre otkrivanja uloge H. pylori bakterije u razvoju ulceracija i drugih stomačnih problema. Tokom devedesetih i dvadesetih godina, prikazano je da mastika sa Hiosa ubija H. pylori u laboratorijskim eksperimentima. To je dovelo do mnogih prehrambenih dodataka koji promovišu mastiku za zdravlje stomaka. Međutim, istraživanja kod miševa i mala pilot studija kod pacijenata nisu otkrile smanjenje H. pylori nakon uzimanja mastike sa Hiosa. Druga studija koja je upravo objavljena otkrila je da su neki ljudi sa H. pylori svoje infekcije iskorenili upravo korišćenjem mastike sa Hiosa. Međutim, oni koji uzimaju konvencionalne antibiotike imali su dvostruko veću mogućnost iskorenjivanja infekcije.

 Za više informacija posjetite   https://www.eistria.com