HPV Virus

HPV virus izaziva rak, kako da se postavimo i kome se obratiti

Humani papiloma virus (HPV) se obično prenosi od osobe do osobe tokom direktnog kontakta kože sa kožom. HPV je najčešća seksualno prenosiva infekcija na teritoriji SAD. Postoji više od 150 različitih tipova HPV-a. Većina muškaraca i žena nema nikakve simptome niti zdravstvene probleme koji bi ukazali na to da imaju HPV. Ponekad određeni tipovi HPV-a mogu izazvati bradavice na različitim delovima tela. Drugi tipovi HPV-a mogu uzrokovati kancer ili prekancerogena stanja, što podrazumeva abnormalni rast koji se može pretvoriti u rak.
Vrste HPV-a i kako se HPV virus širi

Većina tipova HPV-a može izazvati „uobičajene“ bradavice. Ove bradavice rastu na mestima kao što su ruke i stopala. Međutim, više od 40 virusa zove se genitalnim tipom HPV-a. Ovi virusi se šire od osobe do osobe kada njihove genitalije dođu u kontakt, što se najčešće javlja tokom vaginalnog, analnog i oralnog seksa.

Genitalni HPV tipovi mogu inficirati genitalnu zonu žene, uključujući unutrašnjost i spoljašnjost vagine. Oni mogu uticati na genitalnu oblast muškarca, uključujući i penis. Kod muškaraca i žena genitalni HPV može zaraziti anus ili neke oblasti glave i vrata. Ponekad „niskorizični“ tip genitalnog HPV-a može prouzrokovati genitalne bradavice ili genitalne lezije. To su najčešće HPV-6 ili HPV-11. Izrasline variraju po pitanju veličine, oblika i broja, ali retko vode do raka.

hpv virus

Karcinom izazvan HPV-om

„Visoko rizični“ HPV su tipovi genitalnih HPV-a kod kojih postoji velika verovatnoća da će izazvati pojavu raka. Kod većine ljudi, imuni sistem je u mogućnosti da se oslobodi ove vrste infekcije. Međutim, neki ljudi razvijaju trajnu infekciju. Tokom mnogo godina, infekcija pretvara normalne ćelije u prekancerogene lezije ili rak.

Više o prirodnom tretmanu za karcinom grlića materice i tretiranju HPV virus amožete pročitati u članku Tretman za HPV virus i rak grlića materice

Za više informacija posjetite   https://www.eistria.com