Holesterol i jetra

Maslačak ima reputaciju biljke koja može ispuniti svaku želju ali i strahovitog korova koji uništava travnjake. Međutim, i koren maslačka i njegovi zeljasti delovi prepuni su hranjivim materijama i pružaju različite prednosti vašem zdravlju – isto kao i čaj od maslačka?

Maslačak ima malo kalorija, ali sadrži visoku količinu vlakana, kao i vitamin Kvitamin A i vitamin C. Koren i zeljasti delovi su takođe pokazali da donose impresivne zdravstvene prednosti te da čak mogu pomoći u smanjenju raka, smanjenju holesterola i pomoći vam da izgubite težinu.

Pored toga što je bogat po pitanju vitamina i minerala, maslačak je takođe dostupan, lako se dodaje u ishranu i punog je ukusa.

Šta je maslačak?

Maslačak, poznati i kao Taraxacum officinale, jeste vrsta cvetne biljke koja se može pronaći u Evropi, Aziji i Severnoj Americi.

Kao član porodice krasuljaka, maslačak je povezan sa dalijom, čičkom, ambrozijom, zelenom salatom, artičokom i suncokretom.

Maslačak odlikuje mnoštvo malih žutih cvetova a kad se završi cvetanje, cvet se isušuje, cvetovi otpadaju i formira se glava prepuna semena. Seme zatim rasprši vetar… ili oni koji žele da im se ispuni neka želja.

Iako se maslačak često smatra samo korovom, on može biti koristan dodatak i vašoj kuhinji i vašoj kućnoj apoteci. I koren i zeljasti delovi biljke su prebogati korisnim sastojcima koji se mogu koristiti na različite načine, od čaja od maslačka do super-hranljivih salata.

Maslačak Taraxacum officinale
Maslačak Taraxacum officinale

Prednosti korena maslačka u odnosu na zelene delove biljke

I koren i zeljasti delovi maslačka su visoko hranljivi i obično se koriste kao prirodni lekovi i sastojci u ishrani.

Listovi maslačka mogu se blanširati, pržiti a mogu se čak jesti i sirovi. Imaju zemljani, gorki ukus koji može dopuniti različita jela. Koren maslačka, s druge strane, često se može pronaći u prahu ali i pečen kao zamena za kafu ili dodatak biljnim čajevima.

Iako se drugačije koriste, i koren i zeljasti delovi biljke nude mnoštvo impresivnih i raznovrsnih prednosti za zdravlje.

Za više informacija posjetite   https://www.eistria.com