Istočna medicina u vašem domu: Upoznajte Reishi gljivu

Istočna medicina u vašem domu: Upoznajte Reishi gljivu

U vremenu kada se sve više ljudi okreće prirodi i njenim darovima u potrazi za boljim zdravljem, jedan od najinteresantnijih resursa dolazi iz istočne medicine. Reishi gljiva, poznata i kao "gljiva besmrtnosti", koristi se hiljadama godina u tradicionalnoj kineskoj medicini. U ovom tekstu, dublje ćemo se upustiti u svet Reishi gljive, istražiti njene aktivne sastojke, potencijalne zdravstvene prednosti, ali i moguće rizike. Kroz ovaj putovanje, nadamo se da ćemo vam pomoći da bolje razumete ovu fascinantnu gljivu i njene mogućnosti.

Šta je Reishi gljiva?


Reishi gljiva, poznata i kao Ganoderma lucidum, je vrsta gljive koja se već hiljadama godina koristi u istočnoj medicini, posebno u Kini i Japanu. Ime "Reishi" potiče iz japanskog jezika i može se prevesti kao "božanska" ili "duhovna" gljiva, dok je u Kini poznata kao "Lingzhi", što znači "gljiva besmrtnosti".

Ova gljiva raste na drveću, posebno na hrastu i drugim vrstama tvrdog drveća. Karakteristična je po svom crveno-smeđem šeširu i duguljastoj dršci. Njen izgled varira u zavisnosti od uslova rasta, ali najčešće ima oblik polukružnog šešira.

Reishi gljiva je cenjena zbog svog potencijalnog uticaja na zdravlje, a njeni ekstrakti se često koriste u različitim dodacima ishrani i proizvodima za zdravlje.


Aktivni sastojci Reishi gljive


Reishi gljiva je bogata različitim aktivnim sastojcima koji se smatraju odgovornim za njena potencijalna zdravstvena svojstva. Među najvažnijima su triterpeni, polisaharidi i peptidi.


Triterpeni su vrsta molekula koje se nalaze u mnogim biljkama i gljivama, a poznati su po svom potencijalnom antioksidativnom i protivupalnom dejstvu. Reishi gljiva sadrži više od 100 različitih triterpena.

Polisaharidi su druga važna grupa aktivnih sastojaka u Reishi gljivi. Posebno se ističe beta-glukan, kompleksan ugljeni hidrat za koji se smatra da ima imunomodulatorna svojstva.

Peptidi su kratki lanci amino kiselina, a neki od onih pronađenih u Reishi gljivi pokazali su obećavajuće rezultate u preliminarnim istraživanjima na temu antikancerogenog delovanja.

Svi ovi sastojci zajedno čine Reishi gljivu intrigantnim predmetom istraživanja u kontekstu zdravstvenih koristi.

Reishi kapsule

Potencijalne zdravstvene prednosti Reishi gljive


Reishi gljiva je poznata po svojim brojnim potencijalnim zdravstvenim prednostima. Iako su potrebna dalja istraživanja da bi se potvrdili ovi efekti, nekoliko ključnih prednosti koje su do sada identifikovane uključuju podršku imunološkom sistemu, potencijalno antikancerogeno delovanje i poboljšanje mentalnog zdravlja.


  1. Podrška imunološkom sistemu: Polisaharidi prisutni u Reishi gljivi, posebno beta-glukani, mogu imati imunomodulatorna svojstva. To znači da mogu pomoći u regulaciji i jačanju imunološkog sistema. Neke studije sugerišu da Reishi može stimulisati aktivnost belih krvnih zrnaca, koji su ključni za odbranu tela od bolesti i infekcija.

  2. Potencijalno antikancerogeno delovanje: Neki peptidi pronađeni u Reishi gljivi pokazali su obećavajuće rezultate u preliminarnim laboratorijskim i životinjskim studijama u kontekstu antikancerogenog delovanja. Specifično, pokazalo se da inhibiraju rast i širenje različitih vrsta kancerogenih ćelija. Međutim, potrebna su dalja klinička ispitivanja na ljudima da bi se potvrdila ova svojstva.


  3. Poboljšanje mentalnog zdravlja: Postoje dokazi da Reishi gljiva može biti korisna za mentalno zdravlje. Jedna studija je pokazala da konzumiranje Reishi ekstrakta tokom 8 nedelja može smanjiti anksioznost i depresiju kod osoba sa neurastenijom.


  4. Zdravlje srca: Neki triterpeni prisutni u Reishi gljivi mogu imati kardioprotektivne efekte. Istraživanja sugeriraju da mogu smanjiti nivo "lošeg" LDL holesterola i triglicerida, faktora rizika za kardiovaskularne bolesti.

Iako su ove potencijalne zdravstvene prednosti intrigantne, važno je napomenuti da je potrebno više istraživanja. Takođe, pre upotrebe Reishi gljive ili bilo kojeg dodatka ishrani, treba se posavetovati sa zdravstvenim stručnjakom.

Pečurka reishi u kapsulama

Rizici i bezbednost Reishi gljive

Iako se Reishi gljiva generalno smatra bezbednom za upotrebu, postoje neki potencijalni rizici i mere opreza koje treba uzeti u obzir.

Reishi može izazvati neželjene efekte, uključujući suvu usta, vrtoglavicu, iritaciju creva i osip na koži, posebno pri dugotrajnoj upotrebi ili velikim dozama. Takođe, postoji mogućnost interakcija sa određenim lekovima, posebno onima za snižavanje krvnog pritiska ili za inhibiranje zgrušavanja krvi.

Osobe sa autoimunim bolestima treba da budu oprezne sa Reishi gljivom, jer ona može stimulisati imuni sistem, što može pogoršati simptome ovih bolesti.

Trudnice, dojilje i deca bi trebalo da izbegavaju upotrebu Reishi gljive, jer nema dovoljno dokaza o njenoj bezbednosti u ovim populacijama.

Kao i sa svim dodacima ishrani, pre upotrebe Reishi gljive trebalo bi se posavetovati sa zdravstvenim stručnjakom.

Reishi gljiva je fascinantni prirodni proizvod sa potencijalnim zdravstvenim prednostima uključujući podršku imunološkom sistemu, potencijalno antikancerogeno delovanje, poboljšanje mentalnog zdravlja i zdravlje srca. Međutim, iako su obećavajući, ovi efekti zahtevaju dalja istraživanja. Takođe, važno je biti svestan mogućih rizika i interakcija, te se pre upotrebe Reishi gljive posavetovati sa svojim lekarom.

Nazad na blog